Biserica Frunzărești

Modelare 3D a unei biserici aflate în ruină
Localitatea Fundeni, jud. Călărași

Modelul 3D al bisericii din Fundeni – Sketchfab


Am realizat un proiect de modelare 3D a unei biserici aflate în ruină în localitatea Fundeni, județul Călărași.
Scopul proiectului a fost de a crea o reprezentare digitală precisă a bisericii și a situației actuale a acesteia.

Pentru a realiza acest proiect, am început prin a fotografia (imagini preluate din dronă) ruinele bisericii din toate unghiurile, folosind Drona DJI Air 2.
După aceasta, am prelucrat datele obținute pentru a crea un model digital al bisericii, care a inclus toate elementele arhitecturale și structurale, precum și detaliile ornamentale ale bisericii.
Am folosit software-ul de reconstructie fotogrammetrica Agisoft Metashape pentru a crea modelul digital al bisericii.
După finalizarea modelului 3D, am creat o textură detaliată pentru modelul bisericii, folosind imaginile 2D ale bisericii. Proiectul a fost finalizat prin realizarea unei animații 3D care prezintă biserica din diferite unghiuri si export in platforma Sketchfab pentru o vizualizare generala a modelului.

Proiectul de modelare 3D a unei biserici aflate în ruină din localitatea Fundeni, județul Călărași, a fost un succes, reușind să creeze o reprezentare digitală precisă a bisericii și a situației actuale a acesteia, aducând la viață istoria și arhitectura sa pentru vizualizare și studiu.

Povestea bisericii:

Această biserică a fost construită în jurul anului 1850 de către Ioan Gherassy, un industriaș grec și proprietar al unei fabrici de alcool în apropiere de București. Nu se cunoaște exact când a fost abandonată, însă starea sa indică faptul că a fost astfel cel puțin în ultimii 30 de ani.

Fiul cel mare al lui Gherassy, Nicolae, a construit un cavou subteran pentru întreaga familie în 1870 și a adus rămășițele părinților săi, care fuseseră îngropate în altă parte. În 1888, așează un sarcofag deasupra cavoului, pe al cărui capac este scrisă povestea vieții tuturor membrilor familiei. Monumentul a fost înconjurat de obeliscuri și statui, dar acestea au fost distruse de vandalii și de trecerea timpului.

În ultimele zeci de ani, cineva a încercat să consolideze biserica, însă lucrarea a eșuat, coloanele din cărămidă s-au fracturat și întregul portic de la intrare s-a prăbușit în față. Toate aceste detalii pot fi observate și studiate în modelul 3D al bisericii.

În 2014, acoperișul era deja căzut, dar turla bisericii încă era vizibilă din depărtare. În 2015, turla s-a prăbușit în mijlocul bisericii, dar a rămas aproape intactă.

Foto realizate in 2014 – înainte să cadă turla în interior (credit: Ana Glavce):

Împărtășește-ți dragostea