Locuință Mureș

Locuință în jud. Mureș
Beneficiarul a dorit ca în urma zborului fotogrametric să primească: nor dens de puncte, DEM, ortofotoplan, model 3D texturat.
Rezoluție sub 1cm. Sistem proiecție stereografic 1970

un model 3D de tip „capturing reality” prin fotogrametrie din dronă presupune următorii pași esențiali:

  1. Planificarea zborului: Se stabilește ruta dronelor pentru a acoperi uniform zona de interes, având grijă să se suprapună suficient imaginile (70-90%) pentru a permite reconstrucția precisă.
  2. Captarea imaginilor: Dronele echipate cu camere de înaltă rezoluție fotografiază terenul din diverse unghiuri și altitudini. Este important să se mențină o altitudine constantă și să se evite condițiile meteorologice nefavorabile.
  3. Preprocesarea imaginilor: Imaginile capturate sunt descărcate și prelucrate pentru a corecta distorsiunile și a ajusta culorile.
  4. Generarea modelului 3D: Utilizând software specializat (de exemplu, Agisoft Metashape, Pix4D), se aliniază imaginile și se creează o rețea de puncte dense (point cloud), care ulterior este convertită într-un model 3D texturat.
  5. Postprocesare și analiză: Modelul 3D este rafinat, eliminând eventualele artefacte și ajustând detaliile pentru a asigura acuratețea. Se pot efectua analize suplimentare, cum ar fi măsurători topografice sau crearea de hărți ortofotoplan.

Acest proces permite obținerea unor modele detaliate și precise ale mediului real, utile în diverse domenii, de la arhitectură și urbanism, la agricultură și conservarea patrimoniului.

NOR DENS
POINT CONFIDENCE
ORTOFOTOPLAN
GSD 1CM/PIX
MODEL 3D
EXPORTAT ÎN SKETCHFAB
Împărtășește-ți dragostea