Fotogrammetrie

Servicii de fotogrammetrie

Executăm servicii de fotogrametrie bazată pe colectarea imaginilor cu ajutorul dronelor dar si fotogrammetrie terestra, folosind echipament foto DSLR (Digital Single Lens Reflex) – marca Canon

Fotogrametria

Fotogrammetria este știința care se ocupă cu determinarea în timp și spațiu a obiectelor fixe, mobile sau deformabile și cu reprezentarea lor fotografică, grafică sau numerică (prin coordonate) pe bază de fotografii speciale numite fotograme.

Cu alte cuvinte, fotogrammetria folosește imagini reale pentru a captura un obiect și a-l transforma într-un model 3D, spre deosebire de scanarea 3D, care folosește lumina laser structurată sau LiDAR pentru a măsura poziția 3D a punctelor.
Aceasta înseamnă că pentru fotogrammetrie este necesar un set de date bun. Fotografiile trebuie făcute în modelul corect pentru a acoperi fiecare parte a unui sit, monument sau obiect.

ortofotoplan sit arheologic
ortofotoplan sit arheologic
nor de puncte arcul de triumf
modelare 3D obiecte de patrimoniu cultural

Diferite discipline sunt folosite în fotogrammetrie, cum ar fi geometria proiectivă și optica. Generarea de modele digitale 2D sau 3D ale obiectului ca produs final este posibilă datorită mai multor etape bine definite ale procesului de captare a imaginilor digitale și procesarea fotogrammetrică.

Fotogrammetria este utilizată în domenii precum cartografierea topografică, arhitectura, realizarea de filme, inginerie, producție, controlul calității, investigația poliției, moștenirea culturală și geologia. Arheologii îl folosesc pentru a produce rapid planuri ale siturilor mari sau complexe, iar meteorologii îl folosesc pentru a determina viteza vântului a tornadelor atunci când nu pot fi obținute date meteo obiective.

Există două tipuri de fotogrammetrie: aeriană și terestră.
Echipamentele noastre pentru ambele solutii: DJI Phantom 4 RTK si DSLR Canon R8, Godox AR400 si XT16

phantom-4-rtk-fotogrammetrie
fotogrametrie aeriana
fotogrametrie obiecte patrimoniu
fotogrametrie tereastra

Fotogrammetria aeriană staționează camera în aer pentru a face fotografii de la inaltime. Aceasta este utilizata în general pe situri mai mari sau în zone greu accesibile. Fotogrammetria aeriană este una dintre cele mai utilizate metode pentru crearea bazelor de date geografice în silvicultură și managementul resurselor naturale.

Fotogrammetria terestră, denumită fotogrammetrie la distanță apropiată, este mai concentrată pe obiect și se bazează de obicei pe imaginile realizate de o cameră portabilă sau de pe un trepied. Permite colectarea rapidă a datelor la fața locului și capturi de imagini mai detaliate.

Produse derivate din fotogrammetrie

Fotogrammetria generează o varietate de produse, inclusiv ortofotoplanuri, modele digitale de elevație (DEM), nori de puncte 3D și modele 3D texturate.

Ortomozaicul corectează distorsiunea geometrică care este inerentă imaginilor. Folosind punctele de legătură, poate face referire la imagini la lumea reală.

Ortomozaic proiect 7500ha

dambovicioara3
Modelul digital de suprafata sau DSM surprinde caracteristicile naturale și construite de pe suprafața Pământului, incluzând înălțimea acestora. De exemplu, înălțimea poate veni din partea superioară a clădirilor, a copacilor și a liniilor electrice.

Model DSM al unui versant muntos in vederea realizarii unui proiect imobiliar

Modelul digital al terenului sau DTM (digital terrain model) este o suprafață de elevație care reprezintă pământul.

DTM pentru o zona urbana in vederea realizarii unui studiu urbanistic, peisagistic si de amenajare a teritoriului

Domenii de aplicare si folosire a serviciilor de fotogrammetrie:

Construcții civile: Tehnologia fotogrammetriei este de neprețuit pentru planificarea și proiectarea infrastructurii. Datele în timp real îi ajută pe lucrătorii din construcții să gestioneze progresul șantierului, ținând costurile scăzute și prevenind întârzierile.

Terasamente: Fotogrammetria creează hărți topografice ale lucrarilor de terasamente. Datele sunt cheie pentru identificarea cantităților precise de terasament.

Nu numai că datele de fotogrammetrie oferă verificarea muncii, dar ajută și la menținerea proiectelor în desfășurare fără probleme și în limitele bugetului, cu măsurători de volum care calculează cu exactitate costurile și timpul de muncă.

Dispunere foto la un proiect de reconstructie fotogrammetrica a unui acoperis
Dispunerea fotogramelor pentru un nor de puncte creat din drona in zona rurala

Exploatare și agregate: Modelele digitale de teren create cu ajutorul fotogrammetriei ajută operatorii minieri să obțină informații rapide cu privire la volumele stocurilor sau zonele de excavat. Operatorii au acces ușor la calculul actualizat al volumelor stocurilor si nu numai că îmbunătățește consecvența rapoartelor de inventar, ci și confirma rapid cantitatea de material mutat de subcontractanți. Gestionarea deșeurilor: Modelele digitale de suprafață îi ajută pe managerii de șantier să-și optimizeze depozitele de deșeuri prin monitorizarea capacității și oferind o citire precisă a densității pentru anumite celule. Datele de fotogrammetrie le permit managerilor de site să ia decizii strategice cu privire la locul în care echipele ar trebui să-și petreacă timpul, unde să construiască noi celule și multe alte alegeri importante.

Serviciile noastre de fotogrammetrie au ca scop final realizarea produselor de tip:

Cu aceste servicii venim în sprijinul dvs. în următorele domenii:

  • domeniul topografiei și cadastrului prin crearea unui suport de ortofotoplan real măsurat și rectificat, suport cadastru general
  • domeniul urbanistic prin planificare și dezvoltare urbană
  • construcții civile, industriale, domeniul de dezvoltare imobiliară
  • domeniul energetic prin măsurarea și poziționarea precisă a traseelor de transport electric și de înaltă tensiune
  • domeniul exploatărilor miniere prin calcule volumetrice pentru săpături, umpluturi
  • domeniul arheologiei prin crearea unui ortofotoplan și model 3D al săpăturilor
  • domeniul asigurărilor prin crearea unui suport de ortofotoplan și simularea inundărilor, în vederea evaluării riscurilor
  • protecția mediului prin monitorizarea în timp a tăierilor pădurilor și crearea suportului pentru studii suplimentare de mediu
  • evaluarea și calculul precis al zonelor împădurite, domeniul forestier

Din Proiectele noastre:

Contactează-ne astăzi pentru a afla cum REALIZĂM UN PRINT 3D

PRIN SCANARE 3D SI FOTOGRAMMETRIE

servicii-bim-gis-concept - 3

Ce este si cum ne ajuta fotogrammetria ?