Servicii Scanare 3D
PRECIZIE ȘI ACURATEȚE

Scanare 3D de inalta calitate pentru proiectele dvs.

SCANARE 3D

Realizăm scanări 3D cu echipament Lidar de tip TLS (terestrial laser scanner). Avem în dotare scannerul versatil X7 de la Trimble.

scanare-3d

Serviciile de scanare 3D se adreseaza arhitecților, proiectanților, oricui dorește să facă design interior și amenajări, inginerilor de structură și rezistență, diriginților de șantier și bineînțeles beneficiarilor finali.

Ce putem furniza în urma procesului de scanare 3D?

arcul-de-triumf-scanare-3d

nor de puncte, georeferențiat în sistem de proiecție stereografic 1970, cu precizie mare (de obicei maxim 2-3 mm).
Norul 3D (3D pointcloud) poate fi obținut prin metode de scanare 3D directă – folosind echipementul Trimble X7 – TLS (terestrial laser scanner) sau prin metode fotogrammetrice (care pot combina zboruri cu drona, preluare fotografii de mare rezoluție cu echipament DLSR și puncte de control (GCPs) măsurate la sol cu stația totală robotică).
Norii de puncte pot fi exportați în formatele dorite de beneficiar, cum ar fi: .las, .laz, .e57, .dxf, .dwg, .rcp, .ply, .pts, .xml

mesh 3D, as-built, realizat în urma scanării 3D sau bazat pe procedee fotogrammetrice (după caz), exportat și livrat în formatele: .obj, .3ds, .dae, .stl, .fbx, .dxf, .glb, .kmz;
Un mesh 3D este de fapt reprezentarea 3D a unei clădiri / obiect rezultat în urma triangulației precis măsurate de la pasul precedent. Acest mesh poate fi folosit direct în aplicațiile de proiectare, poate fi utilizat pentru o vizualizare simplă a geometriei clădirii, poate fi bineînteles georeferențiat în sistem proiecție 1970.

modelul 3D texturat al obiectului/clădirii – realizat de asemenea prin procedee de scanare 3D și/sau fotogrammetrice, formate exportate: .obj, .3ds, .dae, .stl, .fbx, .dxf, .glb, .kmz;
Pasii de realizare a unei texturi de calitate în procesul nostru de lucru sunt: preluarea unor fotografii de mare rezoluție > geo-referențierea acestora în raport cu geometria clădirii studiate (fie ca este vorba de norul de puncte rezultat prin scanare 3D sau fotogrammetrie > ajustarea imaginilor folosind programe de prelucrare foto (contract, luminozitate…) > creare harta UV > aplicare textură > ajustare și corecții dacă sunt necesare > setări privind proprietățile materialelor (reflectivitatea, rugozitatea și hărțile speculare) > export model 3D texturat, as-built

modelul de elevații – fie că vorbim de DEM (digital elevation model), DSM (digital surface model), DTM (digital terrain model), folosim toate echipamentele de care dispunem pentru a realiza modelul 3D de care aveți nevoie.
În funcție de specificul proiectului, putem realiza oricare din cele 3 tipuri de modele de elevație. Generarea curbelor de nivel pe aceste modele este pasul următor iar precizia curbelor este dată de procedeul folosit în obținerea DEM, DSM, DTM (scanare laser 3D, fotogrammetrie și curățare nor).
Livrabilele de tip DEM se pot integra ușor în aplicații GIS ca strat suport al cotelor de nivel (topografiei terenului).
Este valabil și pentru studii ale unor cladiri, se pot generat DEM-uri ale fațadelor acestora iar dacă precizia este foarte mare putem chiar să determinăm defecte / crapaturi și alte probleme care uneori nu se pot vedea cu ochiul liber.

ortomozaic / ortofotoplan – putem realiza un plan fie ca este nadiral sau un plan de fațadă / sectiune al unei construcții.
Un ortofotoplan este un produs livrabil de obicei rezultat în urma prelucrării fotogrametrice a imaginilor preluate din drona/satelit însa, precizia norilor de puncte obținute din scanarile 3D este atât de bună încât putem foarte ușor să exportăm o imagine ortorectificată a unei fațade de clădire spre exemplu. Această imagine poate fi exportată în orice fel de format (.jpeg, .tiff, .ecw), care odată inserat în programe de proiectare poate fi foarte ușor vectorizat cu toate detaliile dorite.

➕ export nor de puncte în aplicație de vizualizare web, ușor de distribuit – precum Sketchfab.
Putem exporta orice nor de puncte, curațat sau nu, rarit sau nu, în platforma Sketchfab. Fiecare model exportat poate fi atașat site-ului clientului (cod web – embeded html code)

lista de Servicii Scanare 3D

  • scanarea 3D a clădirilor, atât pe interior cât și pe exterior
  • scanarea 3D a fațadelor cu detalii de arhitectură semnificative
  • scanarea 3D a instalațiilor (electrice, de apă, sprinklere, tuburi aer, HVAC, IT, etc)
  • scanarea 3D a interioarelor cu toate echipamentele industriale aferente
  • planuri 2D și 3D pentru construcții, planuri de rețele
  • relevee de fațada as-built
  • planuri învelitori și șarpante
  • secțiuni transversale și longitudinale
  • verificări ale elementelor construcțiilor (as-built) cum ar fi verticalitatea stâlpilor și planeitatea pardoselilor
  • construirea modelului 3D – componentă BIM (building information model) – as built
  • modelări 3D ale echipamentelor tehnice/mecanice/electrice (MEP)
  • măsuratori ale echipamentelor industriale, poziționarea precisă a acestora
  • realizarea modelului 3D as-built în urma scanării și a prelucrării norilor de puncte
  • prezentarea modelelor 3D în format ușor de vizualizat de pe orice dispozitiv
    (vezi modelele noastre Sketchfab)
  • crearea unei copii digitale a obiectului studiat “digital twin” – precis și conform întocmai cu obiectul real scanat
  • modelarea 3D a siturilor arheologice (exemple: Cetatea Novodunium, situl roman de la Micia) și inventarierea și digitalizarea obiectelor descoperite
  • scanari 3D pentru criminalistică – lucrări speciale unde este solicitată o precizie foarte mare de poziționare (în cazul unui accident sau a unei crime)
  • scanări 3D pentru imobile speciale care necesită, în domeniul asigurărilor, o înregistrare foarte precisă a stării actuale a unei proprietăți/construcții
  • scanări 3D pentru infrastructură civilă și rutieră și pentru verificarea execuției în diverse etape ale construirii
  • scanări 3D ale tunelurilor rutiere, pasajelor subterane, minerit

Din Proiectele noastre:

Contactează-ne astăzi pentru a afla cum REALIZĂM UN PRINT 3D

PRIN SCANARE 3D SI FOTOGRAMMETRIE

Ce este si cum ne ajuta Scanarea 3d ?

Ce este si cum ne ajuta Scanarea 3d ?

Intrebari frecvente despre scanarea 3d

Ce este scanarea 3D?

Scanarea 3D este un proces prin care se utilizează tehnologii precum Lidarul (Light Detection and Ranging), fotogrametria sau scanerele de tip „structured-light-3D-scanner” pentru a crea o reprezentare tridimensională a unui obiect, unei clădiri sau a unui teren. Această reprezentare poate fi utilizată în diverse domenii, cum ar fi arhitectura, ingineria, construcțiile, planificarea urbană.

CE înseamnă BIM?

BIM (Building Information Modeling) este procesul holistic de creare și gestionare a informațiilor pentru o construcție. Bazat pe un model inteligent și activat de o platformă cloud, BIM integrează date structurate, multidisciplinare pentru a produce o reprezentare digitală a unui activ pe parcursul ciclului său de viață, de la planificare și proiectare până la construcție și operațiuni.
BIM permite actualizarea și monitorizarea în timp real a schimbărilor în construcții, îmbunătățind gestionarea proiectelor și eficiența lucrărilor.

Cum se integrează scanarea 3D și BIM?

Scanarea 3D poate fi utilizată pentru crea modelul 3D al unei construcții. Modelul 3D este doar o parte din BIM. El este o reprezentare grafica precisă a construcției. In cadrul BIM vom întâlni însă mult mai multe informații, cum ar fi: relații spațiale, informații geografice, componente, proprietăti ale acestora, materiale și tipul lor, informații despre cantități, date despre costuri, date despre timpi și etape de organizare.
Elementul fundamental însă pentru orice proces BIM este modelul 3D al construcției.

Cum se integrează scanarea 3D și GIS?

Scanarea 3D poate fi integrată într-un sistem GIS prin adăugarea datelor spațiale tridimensionale într-un model GIS. Aceasta permite vizualizarea și analiza detaliată a obiectelor 3D într-un context geografic. Această integrare oferă posibilitatea de a realiza studii mai precise și de a lua decizii mai informate în domenii precum planificarea urbană si organizarea teritoriului, management de proiect.

avantajele utilizării scanării 3D pentru BIM?

Scanarea 3D joaca un rol important în procesele BIM.
* Oferim date spațiale precis măsurate care duc la un model BIM de mare acuratețe
* Reducem dramatic timpul necesar realizării unui reveleu as-built, în special în cazul construcțiilor complexe cum ar fi cele de patrimoniu cultural cu multe detalii arhitecturale
* Oferim date rapide pentru companiile care folosesc BIM în procesul de management al proiectelor de construcții și care evident pun preț pe timp și accesibilitate a datelor
* Datele noastre vor fi întotdeauna georeferențiate (în cazul Romaniei în Sistem de Proiecție Stereografic 1970), deci vor fi foarte ușor de integrat
* Norii de puncte colectați în teren vor putea fi folosiți pe termen lung în vederea oricăror proiecte de consolidare, amenajare și folosire adecvată a spațiilor scanate.

Scanarea 3D milimetrica a intregului Castel Julia Hasdeu din Campina, folosind tehnologia TLS de la Trimble